Att hålla hårt i plånboken och behöva tacka nej till olika saker på grund av ekonomi är aldrig roligt. Men med en bra budget för din privatekonomi kan du komma ganska långt. Kanske kan du till och med spara en bra slant, som du kan lägga på nöjen. Häng med här så får du se hur.
Guide: Gör en budget till hushållskassan
Vi ska titta närmare på vad en budget är för något. Det är ju inte särskilt enkelt att fixa en budget om man inte vet precis hur den ska se ut eller vad den ska innehålla. Så det är något vi ska gå igenom.
Du får här en genomgång med precis de saker som din budget bör innehålla för att få kontroll på din privatekonomi budget.
När allt kommer omkring är det inte särskilt svårt att fixa till en budget men det kräver att man vet hur det ska göras, läs vidare här så får du även ta del av följande:
- Hur gör man en budget?
- Vad ska en budget innehålla?
- Tips och tricks för att spara pengar i vardagen
Vad vill du att din budget ska göra för dig?
Innan vi börjar med att titta på hur du kan göra en budgetmall eller en budgetkalkyl, som du kan använda flera gånger så ska vi kanske först och främst bli helt klara över vad en budget faktiskt är?
Egentligen är det inte så konstigt. Det handlar i själva verket om vilka inkomster och utgifter du har i din hushållsbudget.
Att göra en budget behöver inte vara så svårt om man bara vet vad den ska innehålla. Med lite förberedelse kan du få din budgetkalkyl klar på nolltid. Och du kan med fördel använda budgetverktyget för att göra budgeten rätt från början.
En budget innehåller ofta:
- Ekonomiska poster
- Datum för posterna
Mer om vad som räknas som utgifter och inkomster strax. Men innan du börjar göra din budgetmall är det viktigt att du bestämmer dig för vilken typ av budget du vill göra. Man kan göra en budget över en hel månad eller ett helt år med budgetverktyget.
Du kan med fördel använda dig av budgetverktyget, som fungerar som en färdig budgetmall, där du kan knappa in dina utgifter och inkomster och få en överskådlig bild över din ekonomi.
Men varje privatekonomi skiljer sig åt och därför kan du behöva anpassa budgeten efter just ditt hushåll. För de allra flesta är en månadsbudget rätt alternativ, men beroende på hur din ekonomiska situation ser ut kan en årsbudget vara ett alternativ för dig.
Det hjälper dig att först välja vilken typ av budget du ska välja att gå vidare med och leva efter, innan du börjar använda budgetverktyget.
Spara pengar eller rensa upp i ekonomin?
Det är viktigt att först tänka på vad man vill med sin budget. Vill du spara pengar? Skära ner på onödiga småköp? Rensa upp bland dina utgifter? Om vi tar sistnämnda som exempel kan det finnas flera olika alternativ att använda sig av.
Samla din lån och betala bara en aviavgift exempelvis. Genom att samla en massa små kostnader i en större kostnad får du bättre översikt. Att sitta och betala femtioelva räkningar är inte alltid det mest överskådliga.
Det finns även lån som man kan ta utan uc för att samla kostnaderna på ett och samma ställe, vilket kan vara en bra idé för dig med många utgifter varje månad. Men nog pratat om det, nu över till hur du kan göra en budget.
Hur gör man en budget?
När man ska göra en budgetmall, gör man en kalkyl där man kan skriva in olika poster med utgifter och inkomster, ofta kallad budgetkalkyl, för att få överblick över den ekonomiska situationen.
Om du gör en budget och ser att dina utgifter överstiger dina inkomster, kanske du behöver prioritera annorlunda i din budget.
Ett snabblån kan eventuellt lösa en oförutsedd utgift, men du bör arbeta på att dra ner på dina utgifter rent generellt, för att till slut hamna på plus vid varje månadsskifte. Det är i själva verket det som är tanken med en hushållsbudget.
Att göra en budget med budgetverktyget är faktiskt inte svårt och nedan kommer vi att visa exempel på hur en budget kan se ut, för att du ska få en tydlig bild av vad du kan ha med i din budgetkalkyl.
Du kan enkelt sätta i gång med din budget genom att använda vårt budgetverktyg – med budgetverktyget kan du kartlägga alla dina ekonomiska poster och sedan räknar programmet ut din nuvarande ekonomiska situation.
Det är ett bra sätt att göra en bedömning av situationen, men även ett sätt att hantera din ekonomi i framtiden, alltså genom att följa den budget du skapar med verktyget.
Du behöver inte göra en ny budgetmall varje månad, utan kan använda samma månad efter månad, eller år efter år, om du väljer att göra en årsbudget i stället för en månadsbudget exempelvis.
Budget checklista
Du kan ta en titt här på checklistan så kommer du igång på rätt sätt och ser samtidigt till att du inte missa något som ska vara med i din budget:
- Börja med att tänka efter vad du vill att din budget ska göra för dig
- Samla ihop alla dina räkningar
- Gå in på din internetbank, om du har tillgång till en sådan, och lista alla inkomster som du får in varje måna
- Bestäm dig för om du vill göra en månadsbudget eller årsbudget
- Kartlägg alla dina utgifter genom att sortera räkningarna efter vad de går till
- Börja budgetera med budgetverktyget
Så bygger du upp din hushållsbudget
En budget består av inkomster och utgifter. Och vi ska snabbt gå igenom vad som räknas som utgifter och vad som räknas till inkomster. Du har kanske stenkoll på detta redan och då kan du givetvis hoppa över denna biten.
Om du skulle vara osäker så kan det vara en bra idé att ta en titt på vad som i själva verket är inkomster och utgifter i en privatekonomi budget.
Exempel på inkomster:
- Bostadsbidrag
- Lön
- Studiebidrag
- Utbetalningar från aktier eller fonder
Exempel på utgifter:
- Telefonräkning
- Hyra
- Matkostnader
- Kläder
- Hushållsartiklar
- Pendlarkort för kollektivtrafik
- Bensin
- Försäkringar
Det är ganska enkelt att snabbt se att utgifterna ofta är fler än inkomsterna, i alla fall i antal poster, i en hushållsbudget. Och det är ofta just det problemet, för många utgifter. Men med en månadsbudget eller en årsbudget kan du få koll på vilka utgifter du har och sedan begränsa dem eller helt skära bort dem.
Det är ett perfekt sätt att spara pengar, men mer om hur du kan spara pengar strax. Först ska vi ta en titt på hur en budget kan se ut.
En månadsbudget över ett litet hushåll, med två personer och ett barn, med inkomster och utgifter samt en sammanställning och beräkning av dessa.
Visuellt exempel på en budget
Post | Inkomst | Utgift |
Lön | 35 000 kr (efter skatt) | |
Bostadsbidrag | 700 kr | |
Barnbidrag | 1250 kr | |
Telefonräkning | 650 kr | |
Boendekostnad (hyra) | 7500 kr | |
Transportkort | 2500 kr | |
Utgifter till mat | 4000 kr | |
Kläder | 3500 kr | |
TOTALT | 18.150 kr | |
Tillgängligt belopp | 18.800 kr. |
I denna budgetmallen kan man se att denna familjen klarar sig väl. Dock ska man lägga märke till att alla kostnader inte är med. Ofta tillkommer utgifter för sparande, dagisplats, bensin om man har bil och försäkringar, men även kostnad för lån och olika lånetyper kostar olika mycket.
Eftersom varje privatekonomi skiljer sig åt är de svårt att ge ett exakt exempel på hur din budgetkalkyl skulle se ut. Du måste helt enkelt ta alla dina räkningar och börja knappa in de utgifter du har. Detsamma gäller för dina inkomster. Själv uträkningen gör budgetverktyget åt dig.
Spara pengar med en budgetkalkyl
Det är enkelt att spara pengar med en privatekonomi budget, eftersom du får en bra överblick över dina faktiska utgifter. Du kanske inte är klar över hur mycket det kostar dig varje månad att köpa en kanelbulle och en kaffe på fikarasten på jobbet?
Eller att de där småköpen i den lokala matbutiken kostar dig multum varje vecka? Du behöver inte vara orolig, du är inte ensam om att småhandla.
Men med en budgetmall där du skriver in dina utgifter reglerbunder kan du komma dessa småutgifter till livs.
Och därmed undvika dem. Det kan spara dig mycket pengar men det kan krävas fler saker. Vi ska därför titta närmare på lite tips på hur du kan spara pengar i vardagen.
Det är i själva verket inte särskilt svårt att spara en hel del pengar genom att göra små och enkla uppoffringar i vardagen.
Men för din ekonomiska situation kan förändringarna betyda en hel del. Under exempelvis sommarsäsongen tenderar vi svenskar att shoppa allt mer, därför kan det vara bra att lägga på lite extra på din budget just under sommarmånaderna.
Men hur ska man då spara pengar?
Jo, genom att planera dina dagar, din ekonomi och handla därefter. Ett bra exempel på detta är att ta med sig mat till jobbet istället för att äta ute. Om du vill ha din kanelbulle och din kaffe på fikapausen investera då i en plasttermos, som du kan fylla med kaffe på jobbet.
Baka kanelbullar hemma och ta med i en påse och lägg i frysen på jobbet. Vips så har du sparat den utgiften.
Byta ut bilen mot ett pendlarkort till tunnelbana eller buss. Det är inte bara bra för miljön att åka kollektivt – din plånbok kommer också att tacka dig.
För en bil har inte bara bensin som utgift andra utgifter är försäkring, besiktning och underhåll. För att inte tala om dyra vinterdäck och bytet av dessa.
Ska du välja en års- eller månadsbudget?
Det kan vara svårt att veta om man ska välja en års- eller månadsbudget. Nedan följer några av för- och nackdelarna med de två budgetarna.
Årsbudget
Fördelar:
- Sträcker sig över en längre period
- Lättare att få översikt över vad saker kostar för ett helt år
- Få överblick över dina kostnader och utgifter totalt sett
Nackdelar:
- Kan vara för lång period om du har många oregelbundna inkomster
- Kan vara svårt att förutsäga utgifter för ett helt år t.ex när det kommer till mat
Månadsbudget:
Fördelar:
- En kortare period
- Enklare att planera mat och klädköp
- Enkelt att planera in oförutsedda utgifter
Nackdelar:
- Kan vara svårt att planera in långsiktiga sparanden
- Översikten över din inkomst måste splittras ut över flera månader, om du inte får regelbunden lön vid t.ex frilansjobb.
Det är alltså inte allas ekonomiska situation som passar för en hushållsbudget årsvis, å andra sidan kan en budgetmall per månad vara för kort. När allt kommer omkring är det viktigt att välja en typ av budgetmodell som passar just din privatekonomi budget.
När du ska göra en budget behöver du helt enkelt tänka efter kring de inkomster och utgifter du har i dag och sedan göra ditt val efter det.
Vanliga frågor och svar om budget
Det är en kalkyl över dina inkomster och utgifter i ditt hem som du kan använda varje månad eller år, beroende på hur du väljer att göra din budget.
Genom att få översikt över dina utgifter, kan du enkelt skära bort onödiga småköp och liknande, och därigenom spara pengar.
När du tar ett lån, som du kan använda till vad du vill, kommer du i sinom tid börja betala av lånet och det blir då en utgift.