Lånekalkyl

Vi har utvecklat en lånekalkylator som kan användas för att räkna ut hur mycket du kommer att betala i ränta vid olika lån. Prova lånekalkyl här.

Lånekalkylator

Ange information om ditt lån.

1 000 kr 600 000 kr
1 månader 180 månader
2.95 % 29.27 %

Månadsbetalning

Total kostnad

Återbetalning

Jämför lånealternativ och APR
Nästa
Steg 1: Lägg till aktuella lån

Ange information om dina befintliga lån.

Lån 1
0 kr 600 000 kr
3 månader 240 månader
0 % 264 %
Steg 2: Ditt nya lån

Ange information om ditt nya lån.

0 kr 600 000 kr
3 månader 240 månader
0 % 264 %

Lånekalkyl med LoanScouter

Att låna pengar kan vara en nödvändighet för de flesta personer i Sverige. När man köper saker som kostar en del pengar är det ibland en förutsättning att man kan låna pengar. Men en del lån kan vara dyrare än andra.

Det kan finnas dolda avgifter, som aviavgifter, uppläggningsavgifter och andra saker som man inte tänker på när man lånar, men det finns ett bra sätt att få ordning på alla lån, och få en tydlig överblick över vad du egentligen betalar till och för. Här är några bra tips på hur du reder ut dina räkningar och får ordning på ekonomin.

På den här sidan kommer du bland annat att kunna läsa mer om:

 • Varför du kan lita på oss
 • Hur viktigt det är att skapa en lånekalkyl
 • Varför du alltid bör jämföra så många lån som möjligt

Varför du kan lita på LoanScouter

+200 banker och lånegivare samarbetar med oss ​​i hela Europa
+100.000 har hittat ett lån genom vår lånetjänst sedan 2014
479 har anmält oss på Trustpilot med ett betyg på 4,4/5 stjärnor

Hos LoanScouter har vi mångårig erfarenhet av att hjälpa kunder att hitta det lån som passar bäst för dem. Faktum är att vi har hjälpt över 100.000 kunder under årens gång, och fortsätter på samma bana för varje dag som går. Tack vare vår stora erfarenhet vet vi vad som passar olika kunder och inte, samtidigt som vi bidrar med vår insikt i form av information direkt på hemsidan.

Allt detta är gratis att ta del av, och det är istället långivaren som betalar en provision till oss om du väljer att ta ett lån via någon av de partners som hittas på vår hemsidan.

Vi ger dig den information som krävs för att du ska kunna ta ett informerat beslut, tillsammans med en lånekalkylator och budgetkalkyl som gör att du kan få grepp om hur mycket ett lån kostar, samt hur mycket du har möjlighet att låna.

Vad är en lånekalkyl?

En lånekalkyl är ett verktyg som gör det möjligt för dig att beräkna de potentiella kostnaderna och återbetalningsplanen för ett lån, vilket ger dig en klar bild av vad du kan förvänta dig om du väljer att ta ett.

Med LoanScouters lånekalkyl i Sverige kan du enkelt ange lånebeloppet och löptiden för att få en uppskattning av dina månatliga återbetalningar.

Detta verktyg är utformat för att vara transparent och informativt, och det hjälper dig att fatta välgrundade beslut när det gäller att utforska lån som ett möjligt alternativ för dina ekonomiska behov.

Kom ihåg att ett lån är ett åtagande, och innan du väljer att ansöka om ett lån bör du noggrant överväga din ekonomiska situation och utforska alla tillgängliga alternativ.

LoanScouters lånekalkyl är ett utmärkt steg på vägen för att få klarhet i dina lånekostnader, men det är viktigt att du också rådgör med en finansiell rådgivare för att säkerställa att ett lån verkligen är rätt för dig.

Lånebelopp40 000 kr.
Återbetalningstid5 år / 60 månader
Månadskostnad855 kr. – 1322 kr.
ExempelräntanMin 5,65 % – Max 19,65 %
Effektiv max räntaMin 5,80 % – Max 21,52 %
Minimum – maximum löptid3 – 240 månader
Avgifter och andra kostnader0 kr.
Total räntekostnad5745 kr. – 19 977 kr.
Totalt kreditbelopp45 745 kr. – 59 977 kr.
Representativt låneexempel

Lån utan säkerhet

När vi pratar om lån utan säkerhet så talar vi om ett lån där du inte behöver lämna något i pant eller säkerhet för att få låna pengar.

Det innebär att din egendom inte kommer att användas som säkerhet för lånet. Detta kan vara fördelaktigt om du inte har något att erbjuda som säkerhet eller om du helt enkelt inte vill riskera att förlora något om du har svårt att betala tillbaka lånet.

Men det finns en viktig sak att komma ihåg när det gäller lån utan säkerhet, och det är att de oftast kommer med högre räntor än lån där du lämnar något i pant.

Det beror på att långivarna tar en större risk när de inte har något att ta om man inte kan betala tillbaka lånet. Så även om det kan vara ett smidigt och snabbt alternativ att få ett lån utan säkerhet, bör du vara medveten om att det kan kosta dig mer i form av högre räntor över tid.

Fördelar och nackdelar med lånekalkyl

Fördelar

 • Tydlig överblick: Det gör det lättare att jämföra räntor, villkor och månadsbetalningar.
 • Tidsbesparing: Du sparar både tid och möda genom att slippa göra alla beräkningar på egen hand.
 • Anpassad information: Lånekalkylatorn tar hänsyn till din ekonomiska situation och ger dig förslag som är anpassade efter din förmåga att betala tillbaka.

Nackdelar

 • Begränsad information: Kalkylatorn tar endast hänsyn till de uppgifter du anger. Den tar inte med alla möjliga avgifter eller ändringar i räntan över tid.
 • Frestande att ta lån: Även om lånekalkylatorn inte uppmuntrar till att ta lån, kan dess tillgänglighet göra det frestande för vissa att låna pengar när de egentligen inte behöver det. Tänk noga igenom ditt behov innan du beslutar dig.

Att använda lånekalkylatorn hos LoanScouter kan vara ett bra första steg för att utforska dina lånealternativ, men det är viktigt att komplettera din forskning med noggrann läsning av låneavtalen och övervägande av dina egna ekonomiska mål och förmåga att betala tillbaka.

Du bör inte endast förlita dig på vår lånekalkylator. Ta del av så mycket information som möjligt för att kunna ta ett informerat beslut.

Bästa stället att använda en lånekalkyl

När det kommer till att använda en lånekalkyl, är det av yttersta vikt att välja rätt plats för att jämföra och utforska dina lånealternativ.

Här på LoanScouter är vi dedikerade till att ge dig den bästa möjliga vägledningen när det gäller att hitta de mest fördelaktiga lånen i Sverige. Vi strävar efter transparens och påminner alltid våra besökare om att lån endast bör betraktas som ett alternativ när ekonomiska behov uppstår.

Här är varför LoanScouter är den bästa platsen att använda en lånekalkyl:

 • Jämför tjänster från flera långivare: LoanScouter erbjuder en omfattande jämförelse av lånealternativ från olika långivare i Sverige. Detta ger dig möjligheten att granska och analysera de olika villkoren, räntesatserna och återbetalningsplanerna som erbjuds, så att du kan fatta ett välgrundat beslut.
 • Betyg på Trustpilot: Vi förstår att förtroende är avgörande när du överväger att ta ett lån. Därför visar vi tydligt Trustpilots betyg för varje långivare som vi jämför. Detta ger dig insikt i andra kunders erfarenheter och kan vara en användbar faktor när du väljer en långivare som du kan känna dig trygg med.

Kom ihåg att vi inte tillhandahåller lån direkt eller tar ansvar för låneansökningar. Vårt mål är att erbjuda en pålitlig tjänst för att jämföra lånealternativ och göra din ekonomiska resa så smidig som möjligt.

Långivare Trustpilot score
Advisa
4.5 TrustScore: 4.5
Binly
4.1 TrustScore: 4.1
Sambla
4.8 TrustScore: 4.8
Credifi
2.3 TrustScore: 2.3
Loanstep
4.7 TrustScore: 4.7
Matchbanker
2.4 TrustScore: 2.4
Lendo
4.5 TrustScore: 4.5
Flexkontot
4.6 TrustScore: 4.6
Axo Finans
4.2 TrustScore: 4.2
Fairlo
4.7 TrustScore: 4.7
Freedom Finance
4.6 TrustScore: 4.6

Hur mycket går det att låna?

Här hos LoanScouter kan du jämföra lån upp till 600.000 kronor. Vår lånekalkylator ger dig möjlighet att jämföra lån mellan 1000 och 600.000 kronor, vilket ger dig möjlighet att undersöka ett brett spann av olika lånebelopp, tillsammans med en återbetalningstid mellan 1-180 månader och en effektiv ränta som är konkurrenskraftig på marknaden.

De flesta lån som du kan tänkas vara intresserad av faller inom dessa ramar, med undantag för vissa typer av företagslån, bostadslån, med mera. Högkostnadskrediter har även för hög ränta för att kunna jämföras på ett effektivt sätt på vår hemsida.

Hur mycket som du får möjlighet att låna har dock slutligen att göra med hur bra ekonomiska förutsättningar du har. Långivare tar alltid en kreditupplysning i samband med ansökan, och de tittar närmare på allt från inkomst och lån, till ålder och typ av sysselsättning.

Nedan kan du se en tabell med belopp som långivare erbjuder:

Hitta ett så bra lån som möjligt med hjälp av en lånekalkyl

Det är självfallet viktigt att titta på flera olika faktorer när du ska ta ett lån. Med ett mikrolån kan räntan vara lägre eftersom det är ett kortsiktigt lån, men de mikrolån som finns på marknaden skiljer sig givetvis åt. Det är bland annat bra att undersöka:

 • Aviavgift
 • Ränta på ditt lån
 • Administrationskostnad
 • Uppläggningsavgift

Hur ser man ränta på lån?

Under varje lån kan man se vilken ränta som gäller, och den skiljer sig mellan olika långivare. Därför gäller det att räkna på lån och välja rätt lån till rätt ändamål. Ett billån passar inte den som behöver pengar för att åka på semester, då kan exempelvis ett blancolån vara bättre.

Räntorna i Sverige går upp och ner, och det har en effekt på räntan på lånen. Men som tidigare nämnt är även lånetyper avgörande för vilken ränta du får på ditt lån. En del långivare har mycket låg ränta på lån och andra har högre ränta på lån. Det kan bero på vilken typ av lån du tittar på.

Vi rekommenderar att du alltid tittar närmare på den effektiva räntan, eftersom det slutligen är denna procentsats som avgör hur mycket lånet kostar per år.

Vad är effektiv ränta?

När du överväger att använda dig av en lånekalkyl för att utforska lånealternativ, är det viktigt att förstå vad effektiv ränta är och varför det är en av de mest avgörande siffrorna att ta hänsyn till.

Effektiv ränta eller årsränta, representerar den totala kostnaden för ditt lån under ett år. Det inkluderar både ränta och eventuella avgifter som kan tillkomma.

Det är viktigt att notera att effektiv ränta ger dig en tydlig bild av den totala kostnaden för ett lån, inklusive eventuella dolda avgifter. Det gör det möjligt för dig att jämföra olika lånealternativ och fatta välgrundade beslut.

För mer detaljerad information om effektiv ränta kan du även besöka Sveriges Riksbanks webbplats.

Tänk på att effektiv ränta inte bör betraktas som en rekommendation att ta ett lån, utan snarare som en viktig faktor att beakta när du överväger olika lånealternativ. Läs alltid igenom samtliga villkor för lånet.

Dina rättigheter som konsument

Nedan är några av de viktigaste punkterna:

 • 14 dagars ångerrätt: Detta ger dig tid att noga överväga om lånet är rätt för dig.
 • 48 timmars betänketid: Du har rätt att ta dig tid att tänka över ditt beslut.
 • Rätt att begära en amorteringsplan: Detta hjälper dig att tydligt förstå återbetalningsstrukturen.
 • Rätt till förtida återbetalningar: Om du vill lösa ditt lån i förväg, har du rätt att göra det utan extra kostnad.
 • Rätt till rättelse: Ifall något inte stämmer har du rätt till att det ska rättas till.

För mer detaljerad information om dina konsumenträttigheter, besök Sveriges Konsumenters webbplats.

När kan en lånekalkyl vara användbar?

En lånekalkyl är ett kraftfullt verktyg som kan vara till nytta i flera olika situationer.

 • Planering av större köp: Innan du investerar i en ny bil, renovering av ditt hem eller något annat stort inköp, kan en lånekalkyl hjälpa dig att förstå kostnaderna och bestämma om ett lån är det bästa alternativet.
 • Konsolidering av skulder: Om du har flera mindre lån eller kreditkortsskulder kan en lånekalkyl hjälpa dig att räkna ut om det är fördelaktigt att konsolidera dem i ett enda lån med bättre villkor.
 • Investeringsmöjligheter: Om du överväger att investera i en möjlighet som kan ge långsiktig avkastning, kan en lånekalkyl hjälpa dig att utvärdera om det är rimligt att använda ett lån för att finansiera investeringen.
 • Utökning av verksamheten: För företagare kan en lånekalkyl vara användbar när man överväger att utöka eller förbättra sin verksamhet och behöver kapital för att göra det.

Vem kan ansöka om ett lån?

Nedan är de krav som ställs på dig som låntagare:

 • Minst 18 år gammal
 • Folkbokförd i Sverige (vanligtvis en viss typ, såsom 24 eller 36 månader)
 • En deklarerad inkomst i Sverige, vanligtvis över en viss summa
 • Inga skulder hos Kronofogden
 • Ett svenskt bankkonto

Ofta baseras lån på den inkomst du har, varför en kreditupplysning görs. Medelinkomsten i Sverige blir allt jämnare, så risken för att du har för låg inkomst är ganska liten. Det finns även lån tillgängliga för de som har en lite sämre inkomst, men då är räntan ofta högre.

Hur använder man lånekalkylatorn?

Visst kan det kännas lite överrumplande att sätta sig in i allt, beräkna räntor och ta ett avgörande beslut om du ska låna eller inte. Men du behöver i själva verket inte göra allt själv.

Med en lånekalkylator kan du enkelt ange din information och sedan räknar kalkylatorn ut vad som passar dig bäst. Det kan exempelvis vara om du vill samla flera smålån i ett större lån och därmed göra din privatekonomi mer överskådlig och smidig.

Nedan är ett exempel på hur processen kan se ut om du vill använda vår lånekalkylator:

 1. Fyll i lånebelopp
 2. Ange den effektiva räntan och återbetalningstiden
 3. Lägg till aktuella lån om du vill jämföra lån

Så budgeterar du inför en lån

Att skapa en budget är avgörande innan du överväger att använda vår lånekalkyl. Detta hjälper dig att få en klar bild av din ekonomiska situation och säkerställa att ett lån är ett lämpligt alternativ för dig. Här är några viktiga steg att följa:

 • Granska din nuvarande ekonomi: Börja med att samla information om dina inkomster och utgifter. Detta inkluderar löner, räkningar, matkostnader och andra utgifter.
 • Skapa en lista över dina mål: Vad är syftet med lånet? Är det för att finansiera en bil, ett hem eller något annat? Definiera dina mål tydligt.
 • Upprätta en realistisk budget: Baserat på dina inkomster och mål, skapa en budget som visar hur mycket du kan avsätta varje månad för låneåterbetalningar.
 • Jämför lånealternativ: Använd vår lånekalkyl för att jämföra olika lånealternativ och se vilket som passar din budget bäst.
 • Tänk på framtiden: Överväg hur ett lån påverkar din långsiktiga ekonomi. Kom ihåg att räntekostnaderna kan variera beroende på lånevillkoren.
OBS: Det finns ofta regler om att man ska vara 18 år för att kunna låna pengar, eller ha en taxerad inkomst, som ligger till grund för att man ska kunna betala tillbaka sitt lån så småningom.

Frågor och svar omkring lånekalkyl

Vad är en lånekalkyl?

En lånekalkyl kan betyda flera saker. Det kan dels vara en sammanställning över de utgifter du ska täcka med ditt lån. Men det kan också vara en förteckning över de lån du har och hur mycket du betalar för dem.

Hur använder man en lånekalkyl om man vill räkna på lån?

Man kan använda den för att exempelvis räkna ut hur mycket man betalar för flera smålån i stället för ett större lån, och vad skillnaden är däremellan.

Måste jag ha en lånekalkyl för att kunna räkna på lån?

Det är ofta inget krav att ha en lånekalkyl, men det kan vara en bra idé att ha en eftersom det ger en tydlig överblick över de kostnader du har för dina nuvarande lån.

Med hjälp av en lånekalkylator kan du se exakt hur mycket ett lån kostar, något som är värdefull information för dig som funderar på att ta ett lån.

Vad kunder letar efter med en lånekalkyl

De som letar efter en lånekalkyl vill ha tillgång till ett redskap som gör det möjligt att se hur mycket lånet kostar. Vissa letar även efter en kalkyl som visar hur mycket de har möjlighet att spara om de har nuvarande lån och krediter som de vill samla till ett större lån.

Många kunder vill även ha tillgång till ett verktyg som är enkelt och kostnadsfritt att använda.

Allt detta är möjligt hos LoanScouter! Vår lånekalkyl är enkel att använda, samt ger dig den information som du letar efter. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss om du har frågor!

Beräkna lån med LoanScouter

 • Hur man gör en lånekalkyl
 • Vilka faktorer långivaren tittar på
 • Vad du behöver tänka på när du lånar pengar

Vi er best til samla lån

rating
4.78 av 5 baserat på 55 recensioner

Använd lånekalkylatorn för att hitta det bästa lånet

Att låna pengar kan vara en nödvändighet för de allra flesta personer i Sverige. När man köper saker som kostar en del pengar är det ibland en förutsättning att man kan låna pengar. Men en del lån kan vara dyrare än andra.

Det kan finnas dolda avgifter, som aviavgift, ränta och andra saker som man inte tänker på när man lånar, men det finns ett bra sätt att få ordning på alla lån, och få en tydlig överblick över vad du egentligen betalar till och för. Här är några bra tips på hur du reder ut dina räkningar och får ordning på ekonomin.

kvinna som använder lånekalkyl
Vår lånekalkyl är helt gratis att använda. Här kan du snabbt och enkelt se hur mycket ett lån faktiskt kostar.

Summering

Med hjälp av en lånekalkyl är det i många fall möjligt att se exakt hur mycket ett lån kostar, något som är värdefull information för dig som är på jakt efter ett lån. Detta ger dig möjlighet att se exakt hur lånet påverkar din ekonomi varje månad och på lång sikt, men tar tyvärr inte med möjliga räntehöjningar i kalkylen. Därmed är det viktigt att du budgeterar för detta.

Det finns även lånekalkyler som visar hur mycket du har möjlighet att spara om du väljer att samla dina nuvarande lån och krediter. På så sätt blir det enkelt för dig att avgöra om det potentiella lånet är ett bättre alternativ än vad du har just nu.

Allt detta stämmer för de verktyg som du hittar på vår webbplats. Med hjälp av våra lånekalkyler blir det tydligt hur mycket det lån som du är intresserad av kostar, och vi ger dig även möjlighet att beräkna hur mycket du har möjlighet att spara om du vill samla lån.

Allt som krävs för att du ska kunna ta del av dessa verktyg är att du vet hur mycket du vill låna och hur länge, tillsammans med den effektiva ränta som långivaren erbjuder. Sedan visas den exakta kostnaden för lånet, både per månad och totalt sett. På så sätt får du möjlighet att ta ett så informerat beslut som möjligt, och vi uppmuntrar dig även att ta del av all den information som vi bidrar med på hemsidan.

Du bör alltid göra en budget innan du ansöker om ett lån, utöver lånekalkylen. Anledningen till detta är att budgeten visar hur mycket du har utrymme att låna, och vi rekommenderar starkt att du inkluderar rejält med säkerhet i budgeten, eftersom räntan kan förändras över tid, tillsammans med det faktum att världen är oberäknelig.

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
LoanScouter > Lånekalkyl

Senaste nytt