För att göra det lättare att välja bank och långivare med bra villkor har LoanScouters experter undersökt de mest populära aktörerna på marknaden.
Antalet långivare ökar varje år. Det gör det både svårare och mer tidskrävande att hitta rätt. För att hantera detta problem har expertgruppen bakom LoanScouter analyserat, bedömt och betygsatt de mest populära onlinebankerna och långivarna i dagens utbud.
Vårt hopp är att dessa recensioner kan hjälpa dig i sökandet efter ett finansbolag med bra villkor och tillfredsställande erbjudanden.
Våra finansexperter har tagit god tid på sig att samla in information om de olika långivarna. Vi satsar också extra tid på att hålla informationen i våra recensioner uppdaterade enligt den information som långivarna själva tillhandahåller på sina webbplatser.
Alla recensioner är baserade på grundliga analyser av vad de olika bankerna och långivarna faktiskt erbjuder.
I bedömningen tar vi bland annat hänsyn till kvaliteten på kundtjänst samt den totala kostnaden för lånet, där faktorer som effektiva årliga räntor, rörliga räntor och administrationsavgifter ingår.
Vi tittar också på vilka extra och unika fördelar som långivaren kan erbjuda, liksom den allmänna användarupplevelsen. Samtidigt kommer recensionerna också att indikera de fördelar och nackdelar som långivaren ifråga har över andra.
Med tillgång till detta och massor av annan information försöker vi ge dig en fullständig översikt över marknadens mest populära långivare, så du kan vara säker på att du väljer rätt lån från den rätta långivaren.
Läs Loanscouters 12 recensioner av de bästa låneförmedlarna
Därför är det viktigt att du som låntagare tar saken i egna händer och undersöker vilka tillgängliga långivare som erbjuder förmånliga lån utifrån just dina behov. Det kan du enkelt göra genom att läsa Loanscouters utförliga recensioner av 12 betydande långivare på den svenska marknaden. Det kommer inte bara din plånbok att tacka dig för, det kommer även du själv att göra, eftersom du med den här jämförelsen förbättrar dina chanser att ta ett lån som är mest fördelaktigt för dig.
En låneförmedlare kan ofta presentera flera olika alternativ för dig som ska ta ett lån, med eller utan kreditupplysning. Om det är lån där kreditupplysning tas, som du är ute efter så finns det många alternativ. Om du istället letar efter lån som inte använder sig av kreditupplysning ska du titta på lån utan uc eller lån utan kreditupplysningar när du väljer lån eller tittar runt på internet efter ett passande lån.
5 steg till att hitta det bästa lånet för just dig
När man ska ta ett lån är det mycket alla hålla reda på i huvudet samtidigt. Du som funderar på att ta ett lån kan med fördel ta en titt på vår checklista som vi har gjort här. Det finns flera olika steg du behöver gå igenom. Se till att fundera på varje steg innan du tar ditt beslut.
- Räkna ihop de utgifter som lånet ska täcka
- Överväg om du har råd till lånet eller inte
- Jämför olika långivare på marknaden
- Jämför olika lån som finns på marknaden
- Titta närmare på hur du ska ta ditt lån
Jämför olika långivare på marknaden
Nu har vi kommit fram till steget där du ska börja jämföra de olika långivarna och här gäller det att gå efter en långivare som erbjuder lån som vänder sig till det ändamål som du ska använda pengarna som du lånar till. Genom att ta en långivare som vänder sig till just din målgrupp får du bäst alternativ för just dig.
En långivare som vänder sig till personer som vill ta medelstora lån erbjuder flest medelstora lån rent naturligt. Därför är det ditt bästa val, för att hitta ett så passande lån som möjligt. På samma sätt ska du tänka när du ska jämföra lånen på marknaden.
Med en låneförmedlare hittar du rätt lån för dina behov
När man ska ta ett lån finns det flera olika saker som man bör överväga innan man skickar iväg sin ansökan. Det är bland annat viktigt att du som låntagare överväger vilken typ av långivare du som kund vill använda dig av. Du bör också överväga vilken typ av lån du vill ta, hur lång avbetalningstiden ska vara och vilken ränta lånet ska ha. Genom att använda en låneförmedlare får du hjälp att jämföra olika långivare, i det som ibland kan verka vara en djungel av alternativ och möjligheter.
Om vi börjar med att titta närmare på långivaren – alltså banken eller kreditinstitutet som ska låna ut pengar till dig som låntagare – är det viktigt att du som kund skapar dig en god översikt över vilka dina alternativ är. Genom att läsa på om alla spelare på marknaden kan du få en bra bild av vilken typ av långivare du vill använda, eftersom olika långivare fokuserar på och vänder sig till olika typer av målgrupper och personer.
Räkna ihop de utgifter som lånet ska täcka
Det första som man bör göra är att räkna ihop de utgifter som du vill att ditt lån ska täcka. Om du till exempel ska köpa en sommarstuga finns det flera olika utgifter som följer med det och som du därmed bör ta höjd för när du tar ditt lån. Det handlar dels om själva köpet av sommarstugan, men du bör även tänka på löpande utgifter såsom underhåll och transportkostnader, samt andra oförutsedda utgifter som exempelvis en renovering eller plötslig vattenläcka kan generera.
Kom ihåg att räkna samman alla tänkbara utgifter som du kan komma att stå inför – många bäckar små. Vanliga utgifter som ägare av en sommarstuga står inför är kostnader för inredning, möbler och inte minst målarfärg, golv, väggar, tak och belysning – du kanske till och med vill dra in el och vatten i din sommarstuga och då att det kostnader som tillkommer.
Genom att räkna med lite marginal kan du säkra dig själv mot att du tar ett för litet eller stort lån. Det är viktigt att du väljer ett lån i rätt storlek. Tar du ett för litet lån kan du nämligen tvingas att ta ytterligare ett lån – och det riskerar du att förlora på i längden. Det beror bland annat på att du med två lån får utgifter såsom aviavgift och ränta två gånger, medan du med ett enda lån bara betalar dessa kostnader en gång, och då ofta till ett mer förmånlig resultat för dig.
Titta närmare på hur du ska ta ditt lån
Sista steget handlar om att jämföra olika villkor för exempelvis ränta och avbetalningstid för ditt lån. Genom att göra noggrann research och jämföra de olika lånens villkor kan du få en bra känsla för vad som är mest lönsamt för dig.
Exempelvis kan ett lån med låg ränta se väldigt attraktivt ut vid första anblick. Du har säkerligen som många andra låntagare lärt dig att en låg ränta alltid är något positivt. Men det betyder inte att lånet med den låga räntan alltid är det billigaste alternativet. Och det beror bland annat på att ett lån med låg ränta som betalas av över en mycket lång period, kanske upp emot 20 år, ibland kan bli dyrt i slutändan. Ett lån med hög ränta som i gengäld betalas av väldigt snabbt kan alltså i vissa fall vara billigare.
Ett exempel ges i tabellen nedan, där det går att läsa av månadskostnaden och den totala kostnaden för återbetalningen för ett lån på 40 000 kr.
Lånebelopp | 40 000 kr. |
Återbetalningstid | 5 år / 60 månader |
Månadskostnad | 855 kr. – 1322 kr. |
Exempelräntan | Min 5,65 % – Max 19,65 % |
Effektiv max ränta | Min 5,80 % – Max 21,52 % |
Minimum – maximum löptid | 3 – 240 månader |
Avgifter och andra kostnader | 0 kr. |
Total räntekostnad | 5745 kr. – 19 977 kr. |
Totalt kreditbelopp | 45 745 kr. – 59 977 kr. |
Ett lån med en låg ränta som betalas av över 10 år innebär att du betalar ränta varje månad i dessa 10 år. Även om räntan är låg så blir den totala återbetalningen kanske högre än om du hade tagit ett lån på 5 år, alltså hälften så lång tid, med en mycket högre ränta. Detta eftersom att du då behöver betala ränta hälften så många gånger.
Det är också bra att återigen fundera över vilket lån som du faktiskt har råd att ta. Har du en ansträngd ekonomi kan det vara bra att ta ett lån som löper över en längre period till en lägre månadskostnad. Känner du dig mer trygg i din ekonomi kan du överväga att ta ett kortare lån med högre månadsavgift. Det gäller alltså att väga in alla olika faktorer när du ska ta lån för att hitta ett lån som är så passande och bra som möjligt för dig.
Överväg om du har råd till lånet eller inte
När du samlat dina utgifter som lånet ska täcka är det dags att tänka över nästa steg – nämligen att du ska överväga om du har råd med lånet eller inte. Det kan du enkelt göra genom att sammanställa en budget där du räknar ihop dina inkomster och utgifter och väger dem mot varandra. Det här går att göra på många olika sätt, du kan exempelvis välja att använda LoanScouters budgetkalkylator.
En budget gör att du kan få en mycket tydlig och bra överblick över om du har råd att ta ett lån eller inte. Glöm inte att alla dina utgifter ska med och alla dina inkomster är inte bara dina direkta inkomster från arbete, det kan även vara inkomster från bidrag såsom barnbidrag eller sjukpenning från Försäkringskassan. Är ni två personer som ska ta lånet tillsammans ska även den andra personens samlade inkomster ingå i budgeten.
Spara tid och hitta den bästa låneförmedlaren för dig
Att lägga massa tid på att leta fram det bästa lånet eller den bästa långivaren som passar just dig och din ekonomiska situation kan vara en tidskrävande och svår process. Men om du inte känner för att lägga en massa tid på att söka igenom nätet på respektive långivares sida kan en låneförmedlare vara ditt bästa alternativ.
Låneförmedlaren kan presentera dig för lån som passar din individuella situation, så det kan vara ett bra alternativ för dig som inte vill lägga tid på att hitta långivarna själv. Läs gärna Loanscouters recensioner av 12 av de största låneförmedlarna i Sverige, så har du tagit första steget på resan mot ditt låntagande.
FAQ
En låneförmedlare samlar flera olika långivare på samma sida, och låter dig som potentiell låntagare jämföra deras olika villkor. På så sätt kan du få det mest förmånliga lånet för just dig
Det finns inget allmängiltigt svar på den frågan, utan det beror på vilken typ av lån du önskar ta. Olika låneförmedlare har specialiserat sig på olika typer av lån. För att hjälpa dig hitta rätt så har LoanScoater recenserat 12 av de största låneförmedlarna i Sverige.
Det är viktigt att se över dina utgifter för att försäkra dig om att du verkligen har råd att ta ett lån. Gör en budget för att få en överblick över din ekonomiska situation. Därefter kan du börja jämföra olika långivare.