En sak utöver kriget i Ukraina pressar upp livsmedelspriserna

En sak utöver kriget i Ukraina pressar upp livsmedelspriserna

Sist du var i snabbköpet på hörnan och köpte hem lite nödvändiga varor var förmodligen allt precis som vanligt – tills du kom till kassan och skulle betala. Om inte priset fick hjärtat upp i halsgropen så måste det varit nära inpå. För faktum är att den prisökning vi ser i Sverige och Europa just nu, inte har förekommit sedan mycket lång tid tillbaka. Det är helt enkelt ett nytt fenomen för många. Men vad beror egentligen prisökningarna på och hur får man hushållskassan att räcka till?

Prisökning beror främst på två saker och dessa ska vi strax titta närmare på. Det som prisökningar ofta betyder för privatpersoner är att det kan bli svårt att få hushållskassan att räcka. Att din privatekonomiska situation förändras både till det bättre och sämre om vart annat är ganska normalt.

Ekonomi är inte konstant, utan föränderlig och följer en hel arsenal av andra faktorer i samhället, som inflationen just nu. Om du överväger att dryga ut hushållskassan med ett privatlån finns det några saker att tänka på innan du ansöker om lånet. Du behöver dels ta reda på om du överhuvudtaget har råd att betala tillbaka ditt lån – men för att kunna ta reda på det behöver du känna till kostnaderna för lånet.

De övervägande kostnaderna för ett lån, kommer från:

  • Ränta
  • Uppläggningsavgift
  • Aviavgift
Inflation betyder att priserna i samhället stiger. Motsatsen till inflation kallas deflation.

Styrränta och reporänta

Reporäntan har en avgörande effekt på hur mycket ditt lån kommer kosta dig. Den styr nämligen hur mycket det kostar för banker, långivare och kreditinstitut att låna pengar och har därför i sin tur en effekt på den ränta du betalar på ditt lån.

Den så kallade reporäntan sätts av Riksbanken och det är ett av Riksbankens främsta verktyg för att nå målet om en inflation på omkring 2 %, varken mer eller mindre. Det är viktigt att hålla inflationen på en hälsosam nivå eftersom en hög inflation kan tyda på en negativ utveckling rent ekonomiskt. Men vad är det som driver upp inflationen – och priserna?

Reporäntan syftar på den ränta som banker, långivare och kreditinstitut får när de lånar pengar av Riksbanken.

Priserna stiger i samhället

Först och främst är en av de största orsakerna till inflationen givetvis det stora kriget i Ukraina. Men det finns i själva verket en annan grund till att priserna drivs upp till de nivåer vi ser nu. Det handlar om vädret.

I en längre period har det nämligen varit torka på många platser runt om i världen vilket lett till mindre och i vissa tillfällen obefintliga skördar. Och det är just kombinationen av dessa två faktorer som orsakar inflationen just nu.

Framtidsutsikter under 2023

Med all säkerhet kommer vi att se en lägre inflation när vädret vänder och skördarna blir större. Priserna i samhället hänger till stor del ihop med efterfrågan och utbud. Det vill säga att just större utbud det finns av en produkt, desto lägre blir priset. Med större skördar blir utbudet av varor större och då sjunker också priset automatiskt.

Det är självklart viktigt att förstå att priset på livsmedel och råvaror som till stor del har kommit från aktörer som flertalet länder inte längre handlar med, med all säkerhet kommer att ha ett högre pris tills dess att en ny aktör av samma storlek fyller upp marknaden igen.

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
LoanScouter > Nyheter > En sak utöver kriget i Ukraina pressar upp livsmedelspriserna