Är det din tur att komma in på bostadsmarknaden? Vad kul, det är en spännande period i livet! Det är ett klokt val att få in en fot in på bostadsmarknaden. Det kan dock kännas lite läskigt och oöverkomligt. Här kommer tips på hur du ska gå till väga och vad som är bra att tänka på.
Det är otroligt spännande att börja tänka på att äga sin egen bostad, oavsett om det är hus eller lägenhet, och allt vad det innebär. Innan du ger dig ut på bostadsjakt är det dock bra att veta hur mycket du kan låna för. I Sverige kan man ta ett bolån på upp till 85% av bostadens värde. Det betyder att du själv ska betala de resterande 15%, som kallas kontantinsats. Är du exempelvis på utkik efter en lägenhet som kostar 3 000 000, ska du kunna lägga 450 000 kronor i kontantinsats. Vill du ha tips på hur du kommer igång med sparandet, kan du läsa mer om det här.
Ett långsiktigt beslut
Hos din bank eller andra kreditinstitut kan du få ett så kallat lånelöfte. Det anger hur mycket du kan låna för. Det är fördelaktigt för dig att ha ett lånelöfte innan du ger dig iväg på visning. På så vis vet du vilken prisklass som är relevant för dig, samt hur mycket du kan betala i en eventuell budgivning.
De flestas favoritdel när det kommer till bostadsköp, är att gå på visningar. Det är så spännande att spana in potentiella bostäder och hitta den som passar med ens egna önskningar. Det man dock ska tänka på, är att det ska vara en långsiktig investering, både i förhållande till område och bostadsrätt. Man behöver inte låna till maxgränsen bara för att man kan. Det kan vara en idé att gå på kompromiss med området för att kunna gå ner lite i pris. Lite längre utanför staden kan du få lika många kvadratmeter till ett billigare pris. Vill du gärna bo i innerstan kan du behöva gå på kompromiss med storleken eller hur ny bostaden är.
I förhållande till långsiktiga investeringar är det även viktigt att överväga hur länge du har tänk dig att bo i din potentiellt nya bostad. Det ska som minimum vara i 3-5 år, annars riskerar du att mista pengar på köpet, eftersom det tillkommer så många engångskostnader vid köp och sälj av bostad. Undgå att mista pengar på själva handeln genom att välja en bostad som du vill vara boende i, i flera år.
Hur ser själva lånet ut?
Till själva lånet. Du kan alltså som sagt låna upp till 85% av bostadens värde, och de resterande 15% ska du själv betala. Här följer 3 viktiga begrepp du ska ha koll på innan du lånar:
- Amortering
- Skuldkvot
- Ränta
Amorteringen är det belopp du ska betala av på ditt lån varje månad för att lånet ska bli mindre och mindre. Beloppet beror på din skuldkvot. Skuldkvoten är din totala bruttoinkomst per år delat med hela bolånet. Kort och gott dina skulder i förhållande till din inkomst. Om ni är flera i hushållet som ska köpa bostad tillsammans, så läggs inkomsterna och skulderna ihop. Skuldkvoten bestämmer alltså hur mycket du ska amortera, alltså avbetala, på ditt lån per år.
Till exempel:
Ett bolån på 1 000 000 + billån på 50 000 och årlig inkomst på 250 000 kr:
(1 000 000 + 50 000) / 250 000 = 4,2
Det betyder att du har en skuldkvot på 4,2%. Denna kvot bestämmer alltså hur mycket du ska amortera.
Boräntan på lånet
Räntan, kallad boränta när det handlar om bolån, är avgiften det kostar dig att ha lånet. Här kan du välja mellan rörlig eller bunden ränta. Vilket du väljer beror på hur stor risk du är villig att ta. En fast ränta betyder just det, räntan ligger på en fast nivå hela låneperioden. Rörlig ränta betyder att räntan inte är bunden utan varierar allt efter marknadsräntorna. Rörlig ränta är historiskt sett billigare, men mer osäkert. Om du vill ha stenkoll på dina utgifter varje månad är det ett tryggare val med bunden ränta.
Lycka till i jakten på drömbostaden! Kom ihåg att ha förnuftet med dig, och fråga experterna om råds om du känner dig osäker.