Inflation har säkert nämnts vid fikabordet på jobbet, runt köksbordet där hemma och kanske även i bussen på väg till skolan. Inflationen är ett faktum i Europa och man ska många år tillbaka i tiden för att hitta en liknande inflationstakt, som vi har kunnat se den senaste tiden. Många svenska konsumenter har upplevt inflationen i plånboken genom att det har fått mindre över vid varje månadsslut. Men hur ligger egentligen inflationen i Sverige jämfört med andra EU länder?
Inflationen påverkar din ekonomi
Inflation påverkar inte bara hur mycket pengar du har kvar i plånboken när månaden är slut, inflation påverkar även räntan i samhället vilket i sin tur påverkar dina sparade pengar och framför allt dina lån. Om du har tagit ett lån är det därför viktigt att du har koll på vad räntan har för betydelse för dina månadskostnader. När man lånar pengar betalar man ränta varje månad. Kostnaderna för lånet påverkas därmed när räntan går upp och ner.
När du står nere i snabbköpet och ska köpa bananer, äpplen och kanske en limpa bröd till frukosten dagen efter, har du säkerligen hajat till när du har sett priset på kassaapparaten. Priserna i Sverige har stigit och det har det gjort i alla EU länder. Men frågan är hur stor prisskillnad och hur stor inflationen har varit i Sverige jämfört med många andra länder i EU?
En del påstår att de svenska priserna har stigit mest av alla EU länder, men stämmer det verkligen? Vi går på djupet och tittar på hur inflationen ligger i alla EU länder. Men först ska vi snabbt titta på hur räntan påverkas av inflationen.
Så påverkas räntan av inflationen
En av de största utgifterna när det kommer till bland annat lån är räntan. Det är därför viktigt att man har koll på vad ränta betyder och hur räntan påverkar dina lånekostnader. Generellt kan man säga att det finns två typer av ränta, och det är rörlig ränta och fast ränta. Fast ränta betyder att man får samma ränta under hela löptiden på lånet. Rörlig ränta följer räntan i Sverige och rör sig därmed upp och ner i takt med reporäntan.
Om man tittar på de europeiska länderna kan man se att inflationstakten skiljer sig åt ganska betydligt. Sverige ligger sjunde bäst till av alla EU länder. Här kommer även en sammanställning över inflationen i 3 olika europeiska länder.
Danmark | 9,1 % |
Estland | 22 % (högst i EU) |
Sverige | 8,9 % |
Som man kan se i sammanställningen ovan, ligger Sverige bra till när du kommer till inflationen. Faktum är att den svenska inflationen är obetydlig jämfört med många andra länder. Om vi tittar på våra närmaste grannar upplever både Danmark och Norge högre inflation än Sverige. De svenska priserna har ökat men inte alls i samma takt som våra närmaste grannar upplever det just nu.
Det är alltid viktigt att jämföra ekonomin i Sverige med jämförbara länder för att få en tydlig bild över hur ekonomin står till.