Lura inte dig själv – få koll på lånereglerna i Sverige

Lura inte dig själv – få koll på lånereglerna i Sverige
  • Vilka regler gäller för lån i Sverige?
  • Vad ska man tänka på när man lånar?
  • Hur minimerar man kostnaderna för lån?

Att låna pengar kan vara lite som att träda ut i en djungel, om man inte är finansiellt utbildad. Det finns emellertid en hel del uttryck och ord som kan vara lite marigt att förstå och dessa ska vi naturligtvis titta närmare på, men det är inte allt. Här kan du läsa allt du behöver veta innan du ska ta ett lån i Sverige, både vad gäller regler och tips på hur du kan dra ner kostnaderna för lånen. 

Vi kommer att ta upp följande i artikeln:

  • Hur ska man tänka kring lån i Sverige?
  • Vad bör man veta innan man lånar?
  • Så gör du för att ta ett lån


Tänk på att alla lånegivare i Sverige måste följa finansinspektionens regler och därför kan du alltid vara trygg när du lånar pengar.

Vad gäller när det kommer till lån i Sverige?

Vilka regler som gäller när du ska ta ett lån beror lite på vilket typ av lån du ska ta. En del lån kan emellertid ha särskilda regler för att bevilja ditt lån och andra inte. Det finns exempelvis lån utan inkomst medan andra lån kräver ett större utrymme i din budget och att du har en högre inkomst. Andra lån fokuserar på andra saker såsom vilken säkerhet du ge för ditt lån.


Med säkerhet menas en bostad, bil eller annat av värde som kan garantera att du har kapital till att betala tillbaka ditt lån.
Lura inte dig själv – få koll på lånereglerna i Sverige

Gemensamma regler för alla lån i Sverige är dock:

  • Låntagare ska vara över 18 år
  • Du ska inte ha några betalningsanmärkningar. Dock finns det lån som bortser från detta krav, det är bland annat lån som ges utan att långivaren tar en UC.
  • Du ska vara skriven i Sverige


Låntagare och långivare är bankspråk som betyder den som tar lånet respektive den som ger lånet.

En guide till hur du tar ett lån

  1. Börja med att göra en budget så du vet hur mycket du har råd att låna och betala av per månad.
  2. Kalkylera för hur mycket du behöver låna
  3. Jämför olika lån på marknaden, alltefter vilket som är bäst för dig – vill du betala av lånet snabbt eller långsamt exempelvis.
  4. Kontakta långivaren och gör en ansökan om att låna 

Saker att tänka på när du ska låna pengar

Om du går i tankarna om att låna pengar behöver du tänka på lite olika saker. Att bara springa ut och ta första bästa lån är förmodligen en mycket dålig idé om du inte har en himla tur. 

Alla lån har nämligen olika typer av lånevillkor och det betyder att de kan passa bättre eller sämre för olika typer av låntagare. Jämför därför olika lån innan du bestämmer dig. På så vis kan du se till att få det lån som är mest fördelaktigt för dig. 

Vanliga frågor och svar om lån

Vilket lån är billigast?

Ett lån som du betalar av snabbt är oftast billigast. Men det finns även lån som har mycket låg ränta och då spelar själva avbetalningstiden mindre roll. 

Kan man låna pengar om man har betalningsanmärkning?

Ja, men det beror helt enkelt på vilket lån du har för avsikt att ta. Du behöver jämföra olika typer av lån och lånevillkor för att kunna se vilka lån som tillåter låntagare med betalningsanmärkningar.

Kan man låna pengar även om man inte är svensk medborgare?

Det korta svaret är nej, men du behöver vara skriven i Sverige.

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
LoanScouter > Nyheter > Lura inte dig själv – få koll på lånereglerna i Sverige